Tort „Czerwony Kapturek”


Tort składa się z ciasta dwukolorowego, jasnego i czekoladowego z zatopionymi w nim wiśniami. Ciasto pokrywa lekka masa serowa i polewa wiśniowa. Bardzo przypomina ciasto „Fale Dunaju”, ale jest od niego bogatsze i z delikatniejszą masą. Tort jest bardzo smaczny i orzeźwiający.
Składniki:
Ciasto:
- 100 g masła
- 130 g cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki nutelli lub kakao
- 1 słoik wiśni bez pestek (ok. 250- 300 g owoców)
Masa serowa:
- 500 g twarożku śmietankowego, twarogu z wiaderka lub quarku
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g cukru
- 2 opakowania śmietan-fix
- 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
- 1 opakowanie polewy do tortów czerwonej (Tortenguss) lub galaretka czerwona najlepiej wiśniowa
Sposób przygotowania:
- Wiśnie odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać).
- Przygotować ciasto. Miękkie masło, cukier, jajka, mąkę i proszek do pieczenia zmiksować mikserem.
- Dno tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Do drugiej połowy ciasta wmieszać nutellę lub kakao i wyłożyć do formy. Wiśnie ułożyć na cieście.
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
- Ser, cukier i cukier waniliowy wymieszać łyżką lub zmiksować. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fix. Wmieszać delikatnie szpatałką do masy serowej. Ciasto pozostawić w tortownicy lub zacisnąć obręcz do tortu. Masę serową wyłożyć na chłodne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
- Polewę tortową przygotować według przepisu na opakowaniu, używając 250 ml soku z wiśni i 2 łyżek cukru. Pozostawić, aby lekko przestygła i wyłożyć na ciasto*. Tort wstawić na parę godzin do lodówki.
Uwagi:
- Składnik na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- *Zamiast polewy tortowej można przygotować galaretkę i lekko tężejącą wylać na masę serową.
Źródło: Lekko zmodyfikowany przepis ze strony: www.chefkoch.de
![]() |
Kuchnia: |
Niemiecka |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.