Pieczone jabłka w cieście orzechowym

Ucierane ciasto orzechowe z zatopionymi w nim całymi, pieczonymi jabłkami. Pieczone jabłka wypełnione są również orzechowym nadzieniem. Ciasto jest soczyste od jabłek i mocno orzechowe.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 9 małych jabłek
Nadzienie:
- 150g orzechów laskowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 60g płynnego miodu
- 4 łyżki rumu (lub zamiast alkoholu 4 łyżki soku jabłkowego)
- 60g miękkiego masła
Ciasto ucierane:
- 250g masła
- 120g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 200g mąki pszennej
- 200g zmielonych orzechów laskowych
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, osuszyć, (ja jeszcze je dodatkowo obrałam), ściąć górę jabłka, wydrążyć środek, pozostawiając dno.
- Przygotować nadzienie. Orzechy posiekać. Wymieszać z masłem, cynamonem, miodem i rumem.
- Jabłka wypełnić nadzieniem. (Pozostało mi sporo niewykorzystanego nadzienia).
- Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 160°C). Wyciągnąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Formę kwadratową o wymiarach ok. 25x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać kolejno po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej pół minuty). Osobno wymieszać mąkę z orzechami, cynamonem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać w 2- 3 porcjach do utartej masy jajecznej, mieszając delikatnie tylko do połączenia się składników (szpatułką lub robotem kuchennym na najniższych obrotach).
- 1/3 ciasta wyłożyć do formy. Ułożyć pieczone jabłka i troszkę wcisnąć w ciasto. Pozostałe ciasto rozłożyć pomiędzy jabłkami tak, aby tylko wystawały odcięte góry jabłek.
- Ciasto piec w tej samej temperaturze ok. 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągnąć z pieca i pozostawić w formie do ostygnięcia. Chłodne ciasto wyciągnąć z formy, ciągnąc za papier do pieczenia. Można posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis pochodzi z magazynu: „Sweet Dreams” (Sierpień/ Wrzesień/ Październik 2014)
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 60 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 45 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 9- 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.