Babka orzechowo- jabłkowa

Aromatyczna babka jesienno- zimowa. Jest soczysta, dzięki dodatkowi dwóch startych jabłek i pięknie pachnie cynamonem. Łatwa do przygotowania.
Składniki:
- 360g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 średniej wielkości jabłka
- 50g orzechów włoskich
- 3 jajka
- 150g cukru (oryginał: 200g)
- 240ml oleju słonecznikowego (lub rzepakowego)
- ewentualnie cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Formę na babkę z kominkiem o średnicy ok. 22 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem. Odstawić na bok.
- Orzechy posiekać nie za drobno.
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej.
- Wmieszać szpatułką starte jabłka. Kolejno wmieszać delikatnie mieszankę z mąki i posiekane orzechy. Wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut (grzałka góra- dół: temperatura 180°C lub termoobieg: 160°C). Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
- Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis pochodzi z magazynu: „Sweet Dreams” (Sierpień/ Wrzesień/ Październik 2014)
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 40 minut |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 60 minut |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.