Sernik japoński

Niezwykle delikatny, puszysty, a zarazem kremowy sernik przygotowany na serku kremowym. Swoją konsystencją przypomina suflet. Sernik należy przygotować na serku kremowym, a nie na twarogu, czy quarku. Pieczony jest w kąpieli wodnej, dzięki której pozostaje jasny i soczysty.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki na ok. 8 porcji:
- 200g serka kremowego typu Philadelphia
- 3 jajka
- 50g gęstego jogurtu naturalnego
- 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 70g cukru
- pół laski wanilii
- 10g mąki pszennej
- 10g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Tortownicę ułożyć na dwóch kawałkach folii aluminiowej (jeden wzdłuż, drugi w poprzek) i razem z wystającym papierem do pieczenia owinąć od zewnątrz szczelnie obręcz tortownicy. (Należy zrobić to po to, aby podczas pieczenia w kąpieli wodnej, woda nie dostała się do środka formy). Przygotować również naczynie żaroodporne lub szczelną formę do pieczenia, w której zmieści się przygotowana tortownica.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C (grzałka góra- dół).
- Oddzielić żółtka od białek.
- Serek kremowy przełożyć do miseczki i podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę w 600W. (Pominęłam tę czynność).
- Wymieszać na gładką masę. Dodać jogurt i śmietanę i ponownie wymieszać trzepaczką.
- Dodać połowę cukru, żółtka, ziarenka z wanilii i sok z cytryny. Zmiksować chwilę na gładką masę. Wmieszać przesianą mąkę ze skrobią.
- Białka ubić na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo resztę cukru. Pianę dodać w 3 porcjach do masy serowej, delikatnie mieszając szpatułką.
- Gotową masę przelać do formy. (Masę należy wlewać do formy z wysokości ok. 30 cm, aby zapobiec powstaniu w cieście dużych pęcherzy powietrza. Powstanie za to dużo małych).
- Zagotować wodę w czajniku.
- Tortownicę wstawić do żaroodpornego naczynia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek, na wysokość ok. 1cm.
- Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 160°C przez 35 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110°C i piec 12 minut. Wyłączyć piekarnik, ale pozostawić sernik jeszcze na 10 minut w zamkniętym piekarniku. Można zrobić próbę patyczkiem, sernik nie powinien być w środku mokry. Sernik wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na blacie, aż całkowicie ostygnie, a następnie wstawić do lodówki na parę godzin.
Smacznego.
Porada: Gdyby sernik podczas pieczenia zaczął pękać, oznacza to, że temperatura jest za wysoka i należy od razu ją zmniejszyć.
Przepis pochodzi ze strony: wagashi-net.de
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.