Szarlotka


Jest to przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, podana z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła (lub margaryny)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany 10- 18%
Mus jabłkowy:
- 1,5 kg jabłek (najlepiej odmiana szara reneta)
- cynamon
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować mus jabłkowy. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować ciasto kruche. Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę.
- Masło posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść ciasto. (Ciasto można zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Ciasto podzielić na pół.
- Obie połówki ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na dwa placki wielkości formy. (Używamy formę o wymiarach ok. 35x 24 cm).
- Jeden placek przełożyć do formy razem z papierem. Ciasto nakłuć widelcem.
- Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem, w ilości według uznania (np. 1 łyżeczka).
- Przykryć drugim plackiem. (układając go na musie jabłkowym papierem do góry, a następnie ściągając papier). Ciasto nakłuć widelcem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Lekko ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.