Brownie z cukinią

Soczyste brownie z dodatkiem startej cukinii. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Smak cukinii nie jest w ogóle wyczuwalny.
Składniki:
- 200g cukinii (waga po odcięciu końcówek)
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g masła
- 2 jajka
- 120g cukru
- 70g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40g kakao
Sposób przygotowania:
- Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) i odcisnąć z soku. Odstawić na bok.
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia.
- W miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Odstawić na bok.
- Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem płynną czekoladę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać stopniowo cukinię, a następnie mieszankę z mąką.
- Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Dobrze jest w paru miejscach natłuścić lekko formę masłem, aby papier lepiej do niej przylegał).
- Ciasto wyłożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół. Wierzch ciasta powinien być upieczony). Po upieczeniu wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 20 minut |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 20 minut |
![]() |
Liczba porcji: |
16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.