Marchwiak


Wilgotne, aromatyczne, miękkie i soczyste ciasto marchewkowe. Łatwe do przygotowania i długo utrzymujące świeżość. Dobre samo w sobie, ale można udekorować je polewą z serka kremowego lub posypać cukrem pudrem. Będzie tutaj pasowała polewa z tego przepisu: "Ciasto marchewkowe z polewą serową". Ja tym razem zrobiłam polewę z białej czekolady. Posypałam z wierzchu cynamonem i ozdobiłam małymi kawałkami orzechów.
Pani Halinko, dziękuję za ten przepis i gorąco pozdrawiam.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (=300g marchewki, ok. 2 duże sztuki)
- 2 łyżki orzechów włoskich (rodzynek lub żurawiny)
- 1 1/3 szklanka mąki pszennej (= 200g)
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/3 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
Ganache z białej czekolady:
- 100g białej czekolady
- 40ml słodkiej śmietany 30- 36%
Dekoracja:
- ok. 4 połówek orzechów włoskich
- cynamon do posypania
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać mąkę z solą, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Odstawić na bok.
- Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
- Cukier i olej przełożyć do miski. Miksując mikserem na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać mąkę, mieszając do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką marchew i orzechy.
- Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 25cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć na blat, a lekko ciepłe wyciągnąć z formy i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. (Gdyby polewa była za rzadka można ją wstawić na chwilę do lodówki). Polewę wyłożyć na ciasto. Ozdobić kawałkami orzechów i posypać cynamonem.
Uwagi:
- Przepis jest na szklanki. 1 szklanka ma 250ml.
- Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wariant Thermomix
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 300g marchewki
- 2 łyżki orzechów włoskich (rodzynek lub żurawiny)
- 1 1/3 szklanka mąki pszennej (= 200g)
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/3 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
- Marchewki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Włożyć do naczynia miksującego. Dodać orzechy. Zmiksować 10s./ obr.5. Przełożyć do miski.
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać cukier i jajka. Zmiksować 30s./ obr.6.
- Dodać mąkę, sól, cynamon, proszek, sodę i rozdrobnioną marchewkę z orzechami. Wymieszać 10s./ obr. 5.
- Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 25cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć na blat, a lekko ciepłe wyciągnąć z formy i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwagi:
- Przepis jest na szklanki. 1 szklanka ma 250ml.
- Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |




Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.