Malinowe ciasto z polenty


Bezglutenowe, delikatne ciasto, do którego zamiast mąki dodajemy polentę. Ciasto jest wilgotne, ziarniste od polenty, nie za słodkie, z nutą malinową i cytrynową. Szybkie do przygotowania. Zamiast malin można użyć również jagód lub borówki amerykańskiej.
Składniki:
- 100 g zmielonych orzechów lub migdałów
- 125 g kaszy kukurydzianej (polenty)
- 50 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- skórka starta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 4 jajka (rozmiar M)
- 100 g masła
- 100 g jogurtu naturalnego greckiego
- 150 g malin
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać zmielone orzechy, polentę, skrobię i proszek do pieczenia. Odstawić na bok.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać skórkę z cytryny, a następnie po kolei po jednym jajku.
- Zmniejszyć obroty i dodać jogurt i sok z cytryny. (Masa będzie zwarzona. Tak ma być).
- Na końcu wmieszać krótko suche składniki z miski.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
- Podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie otworzyć piekarnik i rozłożyć maliny, delikatnie wciskając je w ciasto. Piec dalej ok. 25 minut, do suchego patyczka i przyrumienienia się ciasta. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
- Podawać oprószone cukrem pudrem.
Uwaga:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!