Wieniec frankfurcki z jagodami i lekkim kremem


Lżejsza wersja frankfurckiego wieńca, który w klasycznej wersji przełożony jest dżemem i masą maślano- budyniową. Tutaj użyłam cytrynowego ciasta ucieranego z przepisu na: „Babkę cytrynową” i przełożyłam je kisielem przygotowanym z jagód oraz kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Ciasto jest dość lekkie, smaczne i eleganckie. Można je podać na dowolną uroczystość zamiast klasycznego tortu.
Składniki:
Ciasto cytrynowe:
- 350 g mąki pszennej
- 300 g cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 6 jajek (rozmiar M)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
Kisiel jagodowy:
- 500 g jagód* lub borówki amerykańskiej (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki soku z cytryny (potrzeba ok. ½ cytryny)
- 50 g cukru
- 70 g skrobi ziemniaczanej
- 100 ml wody
Krem z serka mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 600 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji:
- ok. 150 g krokantu (lub migdałów w płatkach)
- parę jagód lub borówek
Sposób przygotowania:
- Jeśli używamy owoców mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić.
- Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 1- 2 minuty), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do okrągłej formy** z kominkiem (o średnicy 28 cm), wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodne ciasto wyciągnąć z formy i przekroić dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
- Przygotować kisiel jagodowy. Owoce razem z cukrem i sokiem z cytryny zmiksować blenderem na gładką masę. Zagotować. W międzyczasie wymieszać skrobię z wodą. Dodać do gotującego się musu, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotować co najmniej 1 minutę, aby kisiel zgęstniał. Gotowy odstawić na bok do lekkiego przestygnięcia.
- Lekko ciepły kisiel rozsmarować łyżką na dolnym i środkowym blacie. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i sok z cytryny.
- Na paterze ułożyć dolny blat z kisielem, wyłożyć część kremu (nie za cienko), przykryć środkowym blatem z kisielem. Wyłożyć część kremu i przykryć górnym blatem. Całe ciasto posmarować resztą kremu. Obsypać krokantem (lub migdałami w płatkach zarumienionymi na suchej patelni i ostudzonymi). Na górze ułożyć jagody.
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Uwagi:
- * Zamiast jagód można użyć również malin lub jeżyn. Zmiksowane maliny lub jeżyny najlepiej przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
- ** Można użyć również tortownicy o śr. 26 cm z kominkiem lub formy na babkę z kominkiem o śr. ok. 22 cm.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |




Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.