Ciasteczka orzechowe


Proste ciasteczka dosłownie z dwóch składników: migdałów lub orzechów i miodu. Przyprawę korzenną dodajemy, aby nadać ciasteczkom świątecznego aromatu. Szybkie, proste, bez glutenu, nabiału, jajek i cukru.
Składniki:
- 200 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
- 80 g płynnego miodu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- ewentualnie 1 łyżka wody
Do dekoracji (opcjonalnie):
- ok. 100 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Do miski przełożyć zmielone migdały lub orzechy, miód i przyprawę do piernika. Zagnieść na jednolitą masę. Gdyby masa całkowicie się nie połączyła, dodać trochę zimnej wody (ja dodaję 1 łyżkę).
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm na posypanym zmielonymi migdałami (lub orzechami lub cukrem pudrem) blacie.
- Wykrawać dowolne kształty foremką do ciasteczek. Ciasteczka ściągać z blatu podważając je nożem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Nie trzeba zostawiać dużych odstępów między ciasteczkami. Nie rosną podczas pieczenia).
- Piec w nagrzanym piekarniku, aż brzegi lekko się zarumienią, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą ozdobić ciasteczka, zanurzając je do połowy w czekoladzie lub dekorując ciasteczka z wierzchu.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość: |
cała duża blacha |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.