Ciastka migdałowe z kawałkami czekolady (low carb)


Niskowęglowodanowe ciastka z masłem migdałowym lub orzechowym i kawałkami czekolady. Są miękkie, lekko puszyste i do tego bezglutenowe. Piekłam je już z dodatkiem mąki sojowej, jaglanej i z ciecierzycy. Wszystkie warianty smaczne. Z mąką jaglaną nie będą już niskowęglowodanowe, ale dalej bezglutenowe ;).
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 80 g masła, temperatura pokojowa
- 80 g ksylitolu
- szczypta soli
- 100 g musu (masła) migdałowego lub orzechowego (100% migdałów lub orzeszków ziemnych)
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 100 g mąki migdałowej
- 30 g mąki sojowej (z ciecierzycy lub jaglanej)
- 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać na kawałki. Odstawić na bok.
- W miseczce wymieszać mąkę migdałową, sojową i proszek do pieczenia. Odstawić na bok.
- Do drugiej miski dodać miękkie masło, ksylitol i szczyptę soli. Zmiksować na jasną masę. (Ksylitol się nie rozpuści. Miksowałam 2 minuty na wysokich obrotach).
- Dodać masło migdałowe (lub orzechowe) i jajko. Zmiksować 1 minutę.
- Dodać mieszankę mączną i zmiksować do połączenia lub wymieszać szpatułką.
- Ciasto wyłożyć na kawałek folii spożywczej. (Ciasto jest bardzo klejące). Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin.
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać z ciasta kawałki ważące ok. 27g. (Otrzymamy łącznie ok. 20 ciastek). Z kawałka ciasta uformować szybko kulkę, ułożyć ją na blasze i lekko spłaszczyć. (Ciasto mocno się klei. Odrywać je opuszkami palców i formować sprawnie kulki). Kulki układać w odstępach, ponieważ rosną podczas pieczenia. (Kulki należy uformować w miarę szybko, aby ciasto nie zdążyło się zbytnio ocieplić, bo wtedy będzie się jeszcze bardziej kleić).
- Piec jedną blachę po drugiej ok. 13- 15 minut, aż ciastka lekko się zarumienią w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Upieczone ciastka pozostawić na blasze do ostygnięcia, ponieważ są miękkie.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Schlank und fit, Low Carb Backen".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.