Orzechowe ślimaczki z ciasta francuskiego


Szybkie i bardzo proste ciasteczka- ślimaczki z ciasta francuskiego z nadzieniem orzechowym. Smaczne, nie za słodkie i naprawdę bardzo łatwe.
Składniki na ok. 24 sztuki:
- ok. 400 g masy orzechowej z przepisu: "Masa orzechowa"
- 1 płat ciasta francuskiego
Sposób przygotowania:
- Masę orzechową rozsmarować na cieście francuskim.
- Ciasto zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku.
- Pokroić ostrym nożem na plasterki o ok. 1,5 cm grubości i ułożyć je w odstępach na blasze (lub dwóch) wyłożonej papierem do pieczenia. (Jeśli ślimaczki trochę się zdeformowały podczas krojenia, uformować je dłońmi, aby były okrągłe). Dobrze skleić końcówki, aby się nie rozkleiły podczas pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) do lekkiego zarumienienia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.