Serce z kruchych ciasteczek


Kruche, maślane ciasteczka w kształcie serca, posklejane lukrem w jedno, duże serce (o wymiarze ok. 40x 42cm). Propozycja na zbliżające się walentynki. Poniżej podaję przepis na klasyczne ciasto kruche oraz bezglutenowe do wyboru.
Wariant I, klasyczne ciasto kruche:
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła, zimnego
- 70 g cukru pudru
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- ok. 2 łyżek soku z cytryny
Dodatkowo:
- różne, kolorowe posypki cukrowe
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Do miski przełożyć mąkę (najlepiej przesianą), pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4- 5 mm. Z ciasta wykrawać większe i mniejsze serca (u mnie 8 i 4 cm) i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek, ok. 25 dużych ciasteczek i prawie 30 małych).
- Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasteczka zaczną rumienić się na brzegach. Po upieczeniu pozostawić na blasze do lekkiego ostygnięcia, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Duże ciasteczka ułożyć w kształcie serca na dużej desce (lub jeśli tak dużej nie macie, to można od razu np. na stole, gdzie będzie serwowane).
- Przygotować lukier: Cukier puder przesiać do miseczki. Wlać sok z cytryny i ucierać łyżeczką, aż powstanie gładki, jednolity lukier. Ewentualne grudki rozcierać tyłem łyżeczki o ścianki miseczki. Sprawdzić konsystencję lukru. Jeśli jest za gęsty, dodać jeszcze kilka kropli soku z cytryny, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. (Lukier powinien być na tyle gęsty, aby nie rozlewał się przy dekorowaniu i był biały).
- Ciasteczka udekorować lukrem i od razu posypać posypką cukrową. (Dolnych ciasteczek, jak widać na zdjęciach nie lukrowałam).
- Ciasteczka, które mają być na górze, posmarować trochę od dołu lukrem i przykleić do dolnych. (Posypka cukrowa w kształcie serduszek została również przyklejona lukrem do ciasteczek). Pozostałe ciasteczka można udekorować i ułożyć obok.
Wariant II, bezglutenowe ciasto kruche: (Proszę upewnić się, że wszystkie składniki są bezglutenowe)
Składniki:
Ciasto kruche:
- 1 opakowanie bezglutenowego budyniu waniliowego bez cukru (waga ok. 37- 40g)
- do ok. 15 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 100 g mąki jaglanej (lub drobno zmielonej kaszy jaglanej)
- 100 g mąki ryżowej (lub drobno zmielonego ryżu)
- 75 g cukru
- 125 g masła, schłodzonego
- 1 jajko, schłodzone (Należy zważyć białko z żółtkiem. Potrzebne jest 60g. Jeśli będzie mniej, dolać tyle zimnej wody, aby otrzymać 60g)
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- ok. 2 łyżek soku z cytryny
Dodatkowo:
- różne, kolorowe posypki cukrowe
- mąka ryżowa do podsypywania
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Zważyć budyń w proszku i dosypać tyle skrobi, aby uzyskać 50g.
- Dodać mąkę jaglaną, ryżową i cukier. Wymieszać.
- Dodać zimne, pokrojone na małe kawałki masło i jajko (uzupełnione wodą do 60g). Zagnieść najlepiej robotem kuchennym (ale można też ręcznie) na jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Blat posypać grubo mąką ryżową i położyć schłodzone ciasto. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować je na grubość ok. 4 mm i wykrawać większe i mniejsze serca, u mnie 8 i 4 cm. (Można również zrezygnować z papieru do pieczenia, tylko wałek dobrze i często posypywać mąką ryżową).
- Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2- 2,5 blachy ciasteczek).
- Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół, aż ciasteczka zaczną rumienić się na brzegach. Po upieczeniu pozostawić na blasze do lekkiego ostygnięcia, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Duże ciasteczka ułożyć w kształcie serca na dużej desce (lub jeśli tak dużej nie macie, to można od razu np. na stole, gdzie będzie serwowane).
- Przygotować lukier: Cukier puder przesiać do miseczki. Wlać sok z cytryny i ucierać łyżeczką, aż powstanie gładki, jednolity lukier. Ewentualne grudki rozcierać tyłem łyżeczki o ścianki miseczki. Sprawdzić konsystencję lukru. Jeśli jest za gęsty dodać jeszcze kilka kropli soku z cytryny, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. (Lukier powinien być na tyle gęsty, aby nie rozlewał się przy dekorowaniu i był biały).
- Ciasteczka udekorować lukrem i od razu posypać posypką cukrową. (Dolnych ciasteczek, jak widać na zdjęciach nie lukrowałam).
- Ciasteczka, które mają być na górze, posmarować trochę od dołu lukrem i przykleić do dolnych. (Posypka cukrowa w kształcie serduszek została również przyklejona lukrem do ciasteczek). Pozostałe ciasteczka można udekorować i ułożyć obok.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |




Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!