Ciasteczka z m&m’s bez glutenu


Kruche ciasteczka pełne kolorowych drażetek m&m’s upieczone na bezglutenowej mące.
Ciasteczka piekłam trzykrotnie. Na mące ryżowej, jaglanej (zmieliłam ziarna w Thermomixie) i na mące kukurydzianej. W zależności od użytej mąki różnią się one zarówno wyglądem jak i smakiem. Z mąki kukurydzianej prezentują się nieco ładniej niż na mące jaglanej, ale są bardziej kruche i sypkie. Najlepsze wychodzą według mnie na mące ryżowej.
Składniki na ok. 9 sztuk o śr. 9 cm:
- 160 g mąki ryżowej, kukurydzianej lub jaglanej
- 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 100 g masła, zimnego
- 40 g cukru pudru
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
- ok. 150 g drażetek m&m’s
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Mąkę, skrobię, zimne masło (pokrojone na małe kawałki), cukier puder i jajko zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Dodać 100 g drażetek i jeszcze raz zagnieść. Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny. (Można ciasto pozostawić na noc w lodówce lub w szybkiej wersji włożyć do zamrażarki na 30 minut lub dłużej jeśli ciasto będzie za miękkie).
- Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z ciasta odrywać kawałki o wadze ok. 50 g, formować kulki i układać je w odstępach na blasze. Kulki spłaszczyć ręką i powciskać pozostałe drażetki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 22 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciastka lekko się zarumienią.
- Blachę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić ciasteczka na ok. 10 minut na blasze. (Ciasteczka zaraz po upieczeniu są delikatne i muszą ostygnąć, aby można było je ściągnąć z blachy). Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 9 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!