Pierożki z jabłkami

Miękkie, serowe ciasteczka w kształcie pierożków, nadziewane smażonymi jabłkami i rodzynkami.
Składniki:
Nadzienie:
- 2 duże jabłka
- 50ml wody
- 10g cukru (cukier najlepiej dopasować samemu w zależności od kwaśności jabłek)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- rodzynki (według uznania)
- pół łyżeczki cynamonu
Ciasto:
- 150g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300g mąki pszennej
dodatkowo:
- 1 żółtko
- trochę mleka
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i ugotować, aż jabłka zmiękną i woda wyparuje. Dodać rodzynki i cynamon. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
- Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm grubości. Z ciasta wykrawać kółka dowolnej wielkości (u mnie o średnicy 9cm). Na środek placuszków wyłożyć trochę jabłek. Placuszki złożyć na pół i ścisnąć dobrze boki. (Sklejamy jak pierogi).
- Gotowe ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Przepis pochodzi ze strony: www.wunderkessel.de.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 18 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.