Cantuccini (Biscotti di Prato)

Cantuccini to twarde migdałowe ciasteczka, włoskie sucharki pochodzące z miasteczka Prato położonego niedaleko Florencji. Są one, podobnie jak sucharki, podwójnie wypiekane. Najpierw wypiekane są całe wałki ciasta, a następnie pokrojone z nich kromeczki. Cantuccini wykorzystuje się jako dodatek do deserów lub też można je jeść same, najlepiej po uprzednim zanurzeniu na krótko w kawie bądź też w winie deserowym. Należy przechowywać je w puszkach, aby pozostały twarde i chrupiące.
Składniki:
- 180g migdałów
- 250g mąki pszennej
- 120g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- pół łyżeczki olejku migdałowego
- 25g masła
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
- Migdały zalać wrzątkiem i następnie obrać ze skórki. Rozłożyć na ściereczce i pozostawić do wyschnięcia.
- W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, olejek, masło i jajka. Zagnieść jednolite ciasto. Wmieszać migdały. Ciasto można podsypać lekko mąką, uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować wałek o długości 30 cm. Wałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w szerokich odstępach. (Najlepiej przedzielić wałki kawałkami papieru do pieczenia, aby podczas pieczenia się nie posklejały. Ciasto rozchodzi się na boki).
- Ciasto podpiec 15 minut w nagrzanym piekarniku do 200°C. Pozostawić, aby lekko ostygło.
- Ciasto pokroić w lekko ukośne kawałki (kromki) o grubości ok. 1- 2 cm. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nacięciem do dołu.
- Piec kolejne 10 minut w temperaturze 200°C, aż ciasteczka ładnie się zarumienią. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasteczka przechowywać w puszkach.
Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: marions-kochbuch.de.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 45 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 25 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 40 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 50 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.