Talarki z kremem marcepanowo- czekoladowym

Kruche ciasteczka przekładane kremem czekoladowym z dodatkiem marcepanu. Marcepan nie dominuje. Jest zaledwie delikatnie wyczuwalny, co nadaje ciasteczkom oryginalnego i ciekawego smaku.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej
- 75g mąki ziemniaczanej
- 50g zmielonych migdałów
- 100g cukru
- 1 jajko
- 200g masła lub margaryny
Nadzienie:
- 100g czekolady gorzkiej (lub kuwertury)
- 100g masy marcepanowej
- 100g miękkiego masła
Dekoracja:
- 150g czekolady mlecznej
- 50g białej czekolady
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Wykrawać ciasteczka o średnicy 4- 5cm. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 8- 10 minut w temperaturze 200°C (termoobieg: 180°C). Ciasteczka ostudzić na kratce z piekarnika.
- Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- Marcepan zetrzeć na tarce i razem z masłem utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać ostudzoną czekoladę.
- Na połowie ciasteczek zrobić kleksa z masy i przykryć drugim ciasteczkiem lekko dociskając. Pozostawić ciasteczka, aby masa lekko stwardniała. (Można wstawić do lodówki, będzie szybciej).
- Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zamoczyć do połowy w czekoladzie lub pomalować za pomocą pędzla.
- Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasteczka np. tworząc wzorki przy pomocy wykałaczki.
Uwaga: Ciasteczka przechowuję w lodówce, ze względu na masło w masie.
Przepis pochodzi z gazety: „Die große Advents- Bäckerei”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 60 min. |
![]() |
Czas pieczenia jednej blachy: |
około 8- 10min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 2 godz. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 40 (ciasteczka o średnicy 4cm), około 30 (o śr. 5cm) |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.