Talarki z kremem marcepanowo- czekoladowym


Kruche ciasteczka przekładane kremem czekoladowym z dodatkiem marcepanu. Marcepan nie dominuje. Jest zaledwie delikatnie wyczuwalny, co nadaje ciasteczkom oryginalnego i ciekawego smaku. Krem jest maślany, więc ciasteczka polecam tylko osobom lubiącym masy.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej
- 75 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 50 g zmielonych migdałów
- 100 g cukru
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
- 200 g masła (lub margaryny), zimnego i pokrojonego na kawałki
Nadzienie:
- 100 g czekolady gorzkiej (lub kuwertury)
- 100 g masy marcepanowej
- 100 g masła, temperatura pokojowa
Dekoracja:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Wykrawać ciasteczka o średnicy 4- 5cm. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 8- 10 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 180°C). Ciasteczka studzić na kratce kuchennej.
- Przygotować nadzienie: Gorzką czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- Marcepan zetrzeć na tarce i razem z masłem utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, wlewać powoli chłodną, ale płynną czekoladę.
- Na połowie ciasteczek zrobić kleksa z masy i przykryć drugim ciasteczkiem lekko dociskając. Pozostawić ciasteczka, aby masa lekko stwardniała. (Można wstawić do lodówki, będzie szybciej).
- Mleczną czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Ciasteczka moczyć do połowy w czekoladzie lub pomalować za pomocą pędzelka. Tak samo postąpić z czekoladą gorzką. Pozostałą czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia. Odciąć jeden róg i udekorować dowolnie ciasteczka.
Uwaga:
- Ciasteczka przechowuję w lodówce, ze względu na masło w masie.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: "Die große Advents- Bäckerei".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 40 (ciasteczek o śr. 4cm) lub ok. 30 (o śr. 5cm) |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.