Czarno- białe gwiazdki


Kruche ciasteczka z jasnego i kakaowego ciasta z migdałem w środku. Ciasteczka są kruche, proste w smaku i nie za słodkie. Łatwe do przygotowania. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
Ciasto kruche (jasne i ciemne):
- 250 g masła (lub margaryny)
- 1 jajko
- 350 g mąki pszennej
- 150 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
- 20 g kakao
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki słodkiej, płynnej śmietany 30%
Dodatkowo:
- migdały bez skórki (ewentualnie ze skórką), ok. 140 g
- 1 białko
Sposób przygotowania:
- Jeśli używacie migdałów ze skórką, należy przełożyć je do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 5- 10 minut, a następnie obrać, ściskając migdał palcami. Migdały dobrze osuszyć na ściereczce.
- Przygotować ciasto kruche. Zimne masło (lub margarynę) pokroić na małe kawałki. Dodać jajko, mąkę, skrobię, cukier, mleko i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Do ⅓ ciasta dodać kakao, cynamon i śmietankę. Zagnieść jednolite ciasto.
- Oba ciasta zawinąć osobno w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Każde ciasto rozwałkować cienko na posypanym mąką blacie. Z ciast wykrawać foremką gwiazdki (lub inne kształty). Z białego ciasta wykrawać większe gwiazdki, a z ciemnego mniejsze.
- Jasne gwiazdki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym białkiem i skleić z kakaową gwiazdką. Posmarować białkiem ciemną gwiazdkę i na górę lekko wcisnąć migdał.
- Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 10 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Piec jedną blachę po drugiej.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: "Die große Advents- Bäckerei".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 100 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.