Rogaliki zatapiane


Przepis na drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi, marmoladą lub konfiturą. Ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania, a wyrasta zanurzone w zimnej wodzie. Czas wyrastania jest bardzo krótki, jak na ciasto drożdżowe. Wyrośnięte ciasto wypływa już najczęściej po 10- 15 minutach. Rogaliki w smaku są bardzo dobre. Ładnie wyrastają podczas pieczenia,są miękkie, a jednocześnie lekko kruche z zewnątrz. Świeże i pyszne również następnego dnia.
Składniki na 32 rogaliki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej + do podsypywania
- 250 g masła (lub margaryny)
- 2 żółtka
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
- 125 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Nadzienie:
- powidła z agrestu lub śliwek, marmolada lub dobrze odsączona konfitura (u mnie powidła śliwkowe)
Lukier:
- niecała szklanka cukru pudru
- ok. 3 łyżek gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, cukrem i ok. 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- W tym czasie roztopić masło. Pozostawić do ostygnięcia.
- Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać sól i wymieszać. Dodać żółtka, wyrośnięty zaczyn i roztopiony tłuszcz (może być lekko ciepły). Wyrobić ciasto, aż utworzy się lepka, tłusta kula. (Ciasta nie trzeba wyrabiać długo, tylko do momentu, aż powstanie jednolite ciasto).
- Ciasto zawinąć w lnianą ściereczkę, zostawiając trochę miejsca (ponieważ będzie rosło, ale szczelnie, żeby nie wypłynęło).
- Ciasto należy włożyć do naczynia z bardzo zimną wodą (tak, aby woda przykryła ciasto).
- Gdy ciasto wyrośnie, stanie się lekkie i wypłynie. (Trwa to zazwyczaj ok. 10- 15 minut. Może się również zdażyć, że będzie wyrastać nawet do 2 godzin. Szczególnie, jeśli ograniczymy ilość drożdży).
- Po wyciągnięciu ciasta z wody i zdjęciu ściereczki, należy podzielić je na 4 równe części.
- Każdą cześć, jedną po drugiej, należy chwilę zagnieść na jednolite ciasto, rozwałkować na dobrze posypanym mąką blacie w kształt koła (u mnie ok. 26 cm średnicy) i podzielić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie ułożyć ok. ¾ łyżeczki nadzienia. (Nie za dużo, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia). Trójkąty zwinąć od podstawy, tworząc rogaliki.
- Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wychodzą 3 blachy rogalików).
- Przygotować lukier: Przesiany cukier puder utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby powstał rzadki lukier.
- Jeszcze ciepłe rogaliki posmarować lukrem, używając najlepiej pędzelka.
Uwaga:
- 1 szklanka = 250ml
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Słodka kuchnia polska", Ewy Aszkiewicz.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
32 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.