Sezamki

Przygotowane według tego przepisu sezamki smakują prawie jak oryginalne. Będziecie na pewno mile zaskoczeni, że tak szybko i łatwo można je przygotować. Jedyna sztuka polega na zrobieniu z cukru jednolitego, złotego karmelu. Trzeba mieć przy tym trochę cierpliwości. Dzięki dodatkowi masła sezamki ładnie się błyszczą.
Składniki:
- 250g sezamu
- 230g cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka wody
- 20g masła
Sposób przygotowania:
- Sezam podprażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Odstawić na bok.
- Cukier, cukier waniliowy wsypać do garnka, dodać wodę i skarmelizować na złoty kolor. Na końcu dodać masło i szybko mieszać, aż masło się roztopi.
- Dodać sezam i wymieszać.
- Teraz należy postępować szybko. Karmel będzie szybko twardniał. Gotową masę wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na mniej więcej prostokąt o grubości 0,5 cm. Ściągnąć papier i pokroić masę na prostokąty lub kwadraty dowolnej wielkości. Należy zrobić to w miarę szybko, bo jak karmel zastygnie, nie ukroimy już kawałków, tylko trzeba będzie je łamać.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 30 (o wymiarze ok. 3,5x 5cm) |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.