Ciasteczka morelowe


Kruche ciasteczka z migdałami i morelowym dżemem w środku. Smaczne i bardzo łatwe do przygotowania.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła (lub margaryny), zimne
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
- 50 g cukru
Nadzienie:
- ok. 2 łyżek dżemu morelowego
Dodatkowo:
- 30 g cukru
- 60 g migdałów bez skórki pokrojonych drobno
Sposób przygotowania:
- Oddzielić białko od żółtka. Białko przełożyć do głębokiego talerza. Odstawić na bok.
- Schłodzone masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, żółtko i cukier. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- Uformować z ciasta wałek o ok. 3 cm średnicy. Wałek pokroić na małe kawałki o grubości 1 cm.
- Z każdego kawałka uformować kulkę.
- Białko rozkłócić widelcem.
- W drugim talerzu wymieszać migdały i 30 g cukru.
- Kulki obtaczać w białku i następnie w midgałach z cukrem. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- W środku każdej kulki zrobić palcem wgłębienie. Dżem rozmieszać i wypełnić nim dziurki.
- Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku ok. 13 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół, do lekkiego zarumienienia.
Źródło: Przepis pochodzi z książki "Weihnachtsbäckerei für Kinder".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.