Bezy z lodami


Lekkie, kruche i słodkie bezy przełożone grubą warstwą ulubionych lodów. Użyłam do ich przygotowania domowych lodów czekoladowym, wykorzystując czekoladę o 80% zawartości kakao. Lody wyszły mocno czekoladowe i nie za słodkie, co idealnie pasuje do słodkiej bezy.
Składniki na ok. 9 sztuk:
Beza:
- 4 białka
- 200 g cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- ok. 1 litra ulubionych lodów (u mnie z przepisu: "Lody czekoladowe", z czekoladą 80%)
Dodatkowo:
- ok. 3 kostek czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier.
- Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z dużą, ozdobną tylką (u mnie w kształcie zamkniętej gwiazdki).
- Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z piany okrągłe placki o średnicy ok. 7 cm, pozostawiając odstępy między nimi, ponieważ bezy urosną. (Dla ułatwienia, najlepiej jest najpierw narysować na papierze okręgi, następnie papier odwrócić. Okręgi będą przez papier przebijać).
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez ok. 2 godzin, aż bezy będą wysuszone. (Czas i temperatura może się lekko zmieniać w zależności od piekarnika. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami). Gotowe bezy pozostawić w lekko uchylonym piekarniku, aż wystygną.
- Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Przy pomocy małej łyżeczki rozprowadzić chłodną czekoladę na połowie bez. (Najlepiej nie dotykać bezy tylko pozwolić, aby czekolada spłynęła z łyżeczki na bezę).
- Lody wyciągnąć z zamrażarki i poczekać, aż lekko zmiękną.
- Rozkładać po kolei na bezach grubą warstwę lodów i przykrywać drugą bezą z czekoladą na wierzchu. Gotowe bezy ułożyć na desce i włożyć do zamrażarki na co najmniej godzinę, aby lody stwardniały.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 9 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!