Muffinki bananowe z czekoladą (bezglutenowe)


Puszyste muffinki z mocno dojrzałych bananów i mąki jaglanej. Udekorowane kawałkami czekolady. Są wilgotne i mało słodkie.
Składniki na ok. 12 sztuk:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- 3 mocno dojrzałe banany
- 60 g cukru
- 100 ml maślanki, temperatura pokojowa
- 60 ml oleju np. rzepakowego
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 220 g mąki jaglanej (lub zmielonej kaszy jaglanej)
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50 g czekolady (użyłam gorzkiej)
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę jaglaną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
- W drugiej misce zmiksować blenderem banany na puree. Dodać maślankę, olej, jajko i cukier. Wymieszać trzepaczką.
- Do drugiej miski wsypać składniki z pierwszej miski i wymieszać krótko trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do ok. ¾ wysokości papilotki.
- Czekoladę posiekać na grube kawałki i ułożyć na cieście.
- Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.