Bułeczki drożdżowe z kruszonką


Maślane bułki na słodko, posypane chrupiącą kruszonką. Bułki są bez nadzienia. Można podawać je posmarowane masłem, dżemem lub same na śniadanie lub jako przekąskę.
Składniki na 16 sztuk:
Zaczyn:
- 100 ml mleka, lekko ciepłego
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g mąki pszennej
Ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki pszennej
- 200 ml mleka, lekko ciepłego
- 80 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
Kruszonka:
- 50 g masła, zimnego
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 70 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania bułek
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Przygotować ciasto: Masło roztopić. Odstawić na bok. Mąkę wsypać do dużej miski. Dodać cukier, jajka, wyrośnięty zaczyn, lekko ciepłe mleko i lekko ciepłe masło. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1- 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie przygotować kruszonkę: W miseczce zagnieść składniki ręką, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat, chwilę zagnieść, podzielić na 16 części i uformować bułeczki.
- Bułki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 20 minut.
- Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół.
- Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonkę docisnąć dłonią do bułki, aby jak najwięcej utrzymało się jej na bułce).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.
Uwaga:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wszystkie składniki na zaczyn i ciasto drożdżowe połączyć i zagnieść (tj. 650 g mąki, drożdże, 300 ml lekko ciepłego mleka, cukier, 2 jajka i lekko ciepłe masło).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!