Pączki serowe


Miękkie, puszyste mini pączki z twarogiem. Przygotowuje się je jak klasyczne pączki z ciasta drożdżowego, ale dodatkowo dodaje się jeszcze twaróg. Twaróg jest delikatnie wyczuwalny w smaku. Ciasto w środku pączków jest miękkie, sprężyste i lekko wilgotne od sera.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (użyłam 350g)
- 300g twarogu półtłustego
- 3 łyżki cukru
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 30g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2- 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Twaróg zmielić.
- Masło (lub margarynę) roztopić i ostudzić.
- Całe jajka i żółtko utrzeć mikserem z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo twaróg i roztopione masło. Mikser wyłączyć. Dodać przesianą mąkę i zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
- Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki.
- Smażyć na oleju z obu stron. Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
- Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Uwaga:
- 1 szklanka= 250ml
Źródło: Przepis pochodzi ze strony przepisy.pl
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 30 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |



Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.