Eklerki z truskawkami


Eklerki z lekkim kremem truskawkowym. Podłużne ciastka z ciasta parzonego, przekrojone wzdłuż na pół i wypełnione pysznym kremem truskawkowym i kawałkami truskawek.
Składniki:
Ciasto parzone:
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- szczypta soli
- 75 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
Krem truskawkowy:
- 300 g truskawek
- 3 listki żelatyny ( lub 2,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
- 75 g cukru
- 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
Lukier:
- 2 łyżki mleka
- 150g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto parzone. Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie utworzy się biała warstwa (najlepiej jest mieszać cały czas drewnianą łyżką).
- Ciasto przełożyć do miski. Od razu, do ciepłego ciasta, wmiksować 1 jajko. Pozostawić na 10 minut. Po tym czasie wmiksować po kolei po jednym jajku.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można je wyciskać tylko przez dużą tylkę).
- Na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać w odstępach eklerki o ok. 9 cm długości i 3 cm szerokości.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 225°C (grzałka góra- dół), jedną blachę po drugiej. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem truskawkowy. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 100 g pokroić w małą kostkę. Resztę truskawek zmiksować z cukrem blenderem.
- Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać najpierw z dwiema łyżkami zmiksowanych truskawek, a następnie wymieszać z resztą. Odstawić w chłodne miejsce lub włożyć do lodówki. Gdy truskawki zaczną tężeć, ubić śmietanę na sztywno. Śmietanę wmieszać do tężejących truskawek. Trochę pokrojonych truskawek odłożyć do dekoracji, a resztę wmieszać do kremu.
- Eklerki przekroić wzdłuż na pół. Na dolne połówki wyłożyć masę truskawkową (łyżeczką lub z rękawa cukierniczego). Przykryć górną połówką. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby krem stężał.
- Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z mlekiem na gładką masę.
- Lukrem pokryć eklerki. Na górę wyłożyć resztę truskawek.
- Eklerki przechowywać w lodówce. Najlepiej podawać w dzień przygotowania lub ewentualnie na drugi dzień.
Źródło: Przepis pochodzi ze strony lecker.de
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.