Muffinki z budyniem truskawkowym


Muffinki z pysznym budyniem truskawkowym. Muffinki są bardzo smaczne i wcale nie suche. Budyniowe nadzienie nadaje im wilgotności.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 125 g masła
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
Budyń truskawkowy:
- 450 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowy lub waniliowy (1 opakowanie na 500 ml mleka. Może być z cukrem lub bez)
- 40 g cukru
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować budyń truskawkowy. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować blenderem. (Mrożone rozmrozić i razem z sokiem, który puściły zmiksować). Odlać troszkę musu truskawkowego i wymieszać z budyniem w proszku i cukrem, jeśli budyń jest bez dodatku cukru. (Jeśli używamy budyniu z cukrem, pomijamy te 40 g cukru). Resztę musu truskawkowego zagotować. Do gotującego się musu, dodać rozmieszany budyń z truskawkami i szybko wymieszać trzepaczką. Od zagotowania gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać miękkie masło i zagnieść ręką. (Ciasto nie połączy się całkowicie, wychodzi tak jakby kruszonka).
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką jogurt z jajkami.
- Połączyć składniki obu misek, mieszając trzepaczką tylko do połączenia się składników. (Ciasto jest dość gęste).
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy, mniej więcej do 2/3 wysokości papilotki .
- Połowę budyniu truskawkowego przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z tylką (u mnie okrągłą) i w każde ciasto wcisnąć w środek trochę budyniu, zanurzając szprycę lekko w cieście.
- Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (U mnie wyszło 20 muffinek. Ciasto rozłożyłam na dwie blachy i podczas pieczenia jednej, druga czekała na swoją kolei na blacie kuchennym).
- Pozostały budyń wymieszać z łyżką miękkiego masła. Masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego (u mnie z dużą tylką w kształcie gwiazdki) i udekorować nią muffinki. Muffinki można dodatkowo posypać z góry cukrem pudrem.
Uwaga:
- Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.