Krążki orzechowo- marcepanowe

Bardzo szybkie do zrobienia ciasteczka. Potrzebujemy tylko gotowe ciasto francuskie, a masa to jedynie wymieszanie reszty składników. Można je zrobić dosłownie pół godziny przed przyjściem gości i do tego są bardzo efektowne.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego (zwiniętego w rolkę)
- 100g masy marcepanowej
- 100g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 1 jajko
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 4 łyżki rumu (nie dałam ze względu na dzieci)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Masę marcepanową, orzechy, jajko, cynamon, sól i rum zagnieść na jednolitą masę.
- Masę podzielić na pół.
- Ciasto francuskie rozwinąć. Połowę ciasta francuskiego posmarować połową masy. Ciasto złożyć na pół (przykryć połowę z masą drugą połówką).
- Ciasto pokroić na paski.
- Każdy pasek skręcić w spiralę i końce połączyć, tworząc krążki. (Końce należy bardzo mocna ścisnąć ze sobą, żeby podczas pieczenia się nie rozkleiły).
- Tak samo przygotować krążki z drugiego ciasta francuskiego.
- Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 220°C na złoty kolor.
- Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: eartandsoul, "Nusskringel".
![]() |
Czas przygotowania: |
około 15 min. |
![]() |
Czas pieczenia jednej blachy: |
około 10- 15 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 28 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.