Muffinki migdałowo- miodowe z bezą


Smaczne, migdałowe muffinki udekorowane bezą i kawałkami migdałów. Muffinki wyrastają ładnie do góry. Miód nie dominuje w smaku. Jest tylko delikatnie wyczuwalny. Beza na muffinkach jest miękka, z zewnątrz lekko chrupiąca.
Składniki na ok. 12 sztuk:
Ciasto:
- 280g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 100g posiekanych migdałów bez skórki
- 1 jajko
- 150g płynnego miodu
- 80ml oleju
- 220g jogurtu naturalnego
Warstwa bezowa:
- 3 białka
- szczypta soli
- 100g cukru pudru
- ok. 30- 40g posiekanych migdałów bez skórki
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i migdały.
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajko, miód, olej i jogurt. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
- W międzyczasie ubić białka z solą na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier puder.
- Po 20 minutach pieczenia wyciągnąć muffinki z piekarnika i w formie pozostawić na 5 minut. Po tym czasie przełożyć pianę z białek do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną tylką i udekorować muffinki. (Piany jest za dużo). Pianę posypać posiekanymi migdałami. Muffinki piec dalej ok. 5 minut do zarumienienia bez. (Ja piekłam 15 minut dłużej).
- Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
- Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Muffins, Geniesserküche".
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.