Babeczki z masłem orzechowym


Pyszne, delikatne babeczki z masłem orzechowym. Wielbicielom masła orzechowego z pewnością posmakują. Smak i zapach masła orzechowego jest intensywnie wyczuwalny zarówno w cieście jak i w masie do dekoracji.
Składniki:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 2 jajka (rozmiar M)
- 200 g kremowego masła orzechowego bez dodatku cukru lub domowego masła orzechowego: "masło orzechowe"
- 80 g masła
- 180 ml mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g orzeszków ziemnych (solonych)
Masa orzechowa:
- 150 g masła, tempratura pokojowa
- 150 g kremowego masła orzechowego bez dodatku cukru, tempratura pokojowa
- 60 g cukru pudru
- 100 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
Dodatkowo:
- ok. 1- 2 łyżki orzeszków ziemnych do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Orzeszki posiekać i odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier utrzeć na kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mleko na przemian z mąką. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką posiekane orzeszki.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Wychodzi ok. 17 sztuk w zwykłych papilotkach lub ok. 11 w takich sztywnych jak na zdjęciach. Piekłam jedną blachę po drugiej).
- Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka ok. 25- 30 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę orzechową: Śmietanę ubić na sztywno. Odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder utrzeć na kremową masę. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować babeczki.
- Orzeszki posiekać i posypać nimi masę orzechową.
- Babeczki przechowywać w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 11 dużych babeczek (jak na zdjęciach) lub ok. 17 w zwykłych papilotkach |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.