Paluszki ptysiowe

Proste, ale pyszne grube paluszki z ciasta ptysiowego obsypane brązowym cukrem. Dzieci je uwielbiają. Również dorośli będą mieć słodką przekąskę do kawy. Są łatwe i dość szybkie do przygotowania. Są dobrą propozycją na Tłusty Czwartek, jako alternatywa do smażonych pączków.
Można serwować je same, ale bardzo dobrze smakują z sosem karmelowym.
Składniki:
- 125ml mleka
- 125ml wody
- 100g masła
- 200g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- 4 jajka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. ½ szklanki brązowego cukru
Sposób przygotowania:
- Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa. (Mieszam cały czas łyżką drewnianą).
- Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut.
- Ciasto przełożyć do szprycy z dużą, okrągłą końcówką. (Ciasto jest gęste i można je wycisnąć tylko przez dużą tylkę).
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać, w odstępach, paluszki o długości ok. 9cm.
- Przed włożeniem blachy do piekarnika posypać paluszki grubo cukrem.
- Piec jedną blachę po drugiej ok. 25- 30min. w temperaturze 200°C, aż paluszki ładnie się zarumienią.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 30 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 45 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.