Mini pączki dyniowe

Szybkie mini pączki na proszku do pieczenia z dodatkiem puree z dyni. Miękkie kuleczki o ślicznym, pomarańczowym miąższu. Nadają się do spożycia od razu po usmażeniu.
Składniki:
- 200g puree z dyni (u mnie z dyni Hokkaido)
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 120g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60ml mleka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Puree z dyni, cukier, jajko i szczyptę soli zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto jest dość rzadkie).
- Rozgrzać tłuszcz w garnku lub głębokiej patelni. Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki (lub 1 łyżeczką robić kleksy) i nakładać od razu na rozgrzany tłuszcz (170- 190°C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor, ok. 2- 3min.
- Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
- Pączki smakują najlepiej świeże.
Smacznego.
Przepis pochodzi z magazynu: "Sweet Dreams" wydanie sierpień/wrzesień/październik 2014.
![]() |
Czas przygotowania (łącznie za smażeniem): |
około 20 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 18 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.