Chrust lany

Szybka i łatwa do przygotowania przekąska na Tłusty Czwartek. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Nie trzeba go wyrabiać, zbijać, a jedynie wymieszać i połączyć z pianą z białek.
Gotowe ciasto wyciska się na głęboki tłuszcz z rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 0,7- 1cm. Im tylka większa, tym chrust grubszy, pulchniejszy. Z mniejszej tylki wyjdą cienkie chruściki, mocno chrupiące, ale też tłustsze.
Na zdjęciach przedstawiam Wam chrust grubszy z tylki o średnicy 1cm oraz cieńszy z tylki o średnicy 0,7cm. Osobiście polecam ten grubszy.
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 180ml mleka
- 20ml wódki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- tłuszcz do smażenia (np. smalec, olej rzepakowy)
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsypać do miski. Wlać mleko i szybko wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Wmieszać alkohol. (Ciasto będzie gęste).
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wmieszać do mąki z mlekiem. Odstawić na bok.
- Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta. (Ciasto zrobi się rzadsze).
- Tłuszcz rozgrzać w niskim, niedużym garnku do temperatury 175- 180°C.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy ok. 0,7- 1cm. (Przytrzymać palcem końcówkę, aby ciasto nie wypływało). Na rozgrzany tłuszcz wycisnąć ciasto, tworząc spirale (lub inną dowolną kompozycję). Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.
- Ułożyć na ręczniku papierowym, aby tłuszcz ociekł.
- Podawać lekko ciepłe lub zimne oprószone cukrem pudrem.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania (łącznie za smażeniem): |
ok. 50 minut |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 10 grubych lub ok. 15 cienkich |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.