Chrustowe pierożki z makiem

Słodkie, chrupiące pierożki z nadzieniem makowym. Przypominają z wyglądu i smaku chrust. Na większości tworzą się pęcherzyki powietrza jak na chruście. Smażone są na głębokim tłuszczu. Są lekkie, smaczne i pełne nadzienia.
Składniki na ok. 90 sztuk:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 60ml mleka, lekko ciepłego
- 60ml wody, lekko ciepłej
- 60ml oleju
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżka cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 200ml wody
- 150g cukru
- 250g maku zmielonego
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotować nadzienie. Wodę zagotować z cukrem. Dodać mak i chwilę gotować. Ściągnąć garnek z pieca i wmieszać miód i cynamon. Odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąką. Dodać cukier, szczyptę soli, jajko i żółtka. Wlać olej, lekko ciepłe mleko, lekko ciepłą wodę i rum. Zagnieść na jednolite ciasto, najpierw w misce, a następnie na blacie. (Ciasto jest mało elastyczne i trudne do zagniecenia. Ja dodałam dodatkowo 4 łyżki lekko ciepłego mleka). Ciasto przykryć i pozostawić na 20 minut.
- Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować je cienko na blacie oprószonym mąką.
- Wykrawać z niego krążki np. szklanką. (Pozostałe ciasto trzymać przykryte ściereczką, aby nie obsychało). Na środku nakładać ok. łyżeczki nadzienia i sklejać jak pieroga, bardzo dokładnie i mocno dociskając brzegi.
- Pierożki układać na desce.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w temperaturze ok. 180°C z obu stron na złoty kolor.
- Układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Na podstawie przepisu z książki: „So backt Südtirol” z moimi zmianami.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.