Czekoladowe szyszki z płatków śniadaniowych


Bardzo prosta, a jakże urokliwa dekoracja wypieków. Szyszki zrobione są z zabarwionej na brązowo masy marcepanowej oraz czekoladowych płatków śniadaniowych. Będą śliczną dekoracją stołu, jak również idealną dekoracją jesiennych i bożonarodzeniowych wypieków.
Składniki na 4 duże szyszki (ok. 6 cm wysokości i 4,5 cm szerokości podstawy):
- ok. 200 g masy marcepanowej
- kakao
- płatki śniadaniowe czekoladowe muszelki lub czekoladowe corn flakes
Sposób przygotowania:
- Płatki śniadaniowe wsypać do miski lub talerza.
- Masę marcepanową zagnieść na blacie posypanym kakao, do uzyskania jednolitego, brązowego koloru.
- Masę podzielić na 4 części. (Mogą być nierówne, jeśli chcemy uzyskać większe i mniejsze szyszki).
- Z każdej części uformować formę zbliżoną do stożka/ gruszki.
- Płatki śniadaniowe wbijać od góry, najpierw gęsto, zakrywając szpic (używając płatków bardziej zwiniętych). Następnie zrobić kolejne rzędy, im niżej tym bardziej płatki odchylać.
- Szyszki można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
4 duże szyszki |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.