Marcepanowe marchewki


Jak zrobić marchewki z marcepanu, instrukcja krok po kroku. Przygotowanie marcepanowych marchewek jest proste. Wymaga tylko trochę cierpliwości ;). Można wykorzystać je do dekoracji ciasta marchewkowego lub babeczek.
Składniki na 24 sztuki:
- 200g masy marcepanowej
- barwniki spożywcze: zielony, czerwony, żółty
- 50g cukru pudru + trochę do podsypywania
Sposób przygotowania:
- Masę marcepanową zagnieść z 50g cukru pudru. Podzielić ją na dwie części (jedną trochę większą od drugiej).
- Do mniejszej części dodać trochę zielonego barwnika. (Barwnika należy dodać tyle, aby uzyskać pożądany kolor). Masę marcepanową zagniatać razem z barwnikiem na lekko posypanym cukrem pudrem blacie. Do większej część dodać trochę żółtego i czerwonego barwnika. Zagniatać, aż powstanie jednolita, pomarańczowa masa.
- Pomarańczową masę marcepanową podzielić na 24 części. (Najłatwiej zrobić z masy marcepanowej wałek i przeciąć go na pół, następnie powstałe kawałki znowu na pół i znowu na pół. Gdy otrzymamy 8 kawałków, każdy należy przeciąć na trzy mniejsze. W taki sposób uzyskamy równe 24 kawałki).
- Z każdego kawałka uformować stożek, tworząc korzeń marchewki.
- W podstawie stożka zrobić dość dużą dziurę np. patyczkiem do szaszłyków.
- Z zielonej masy marcepanowej zrobić listki. (Najpierw uformować „łezki”, następnie zgiąć je wzdłuż na pół i pozawijać).
- Po dwa listki włożyć do każdej dziury korzenia i dobrze skleić.
- Nożyczkami ponacinać brzegi liści.
- Na końcu zrobić ostrym nożem nacięcia na korzeniu.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.