Skórka pomarańczowa do dekoracji

Przepis na skórka pomarańczowa do dekoracji. Kandyzowana skórka pomarańczowa, pocięta na paseczki przyda się do dekoracji tortów, ciast i innych wypieków.
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 20ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- 50ml likieru pomarańczowego (lub soku pomarańczowego)
- 150g cukru
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. (Najlepiej pociąć skórę na ćwiartki i ściągnąć ją z pomarańczy). Ze skórek usunąć jak najwięcej białej części. Skórki pociąć w cienkie paski.
- Skórki, cukier, likier i sok z pomarańczy przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop.
- Ciasto najlepiej dekorować skórkami lekko ciepłymi, wtedy można je łatwo od siebie oddzielić i dowolnie powyginać.
Uwaga: Skórek specjalnie nie osuszam. Dekoruję lekko ciepłymi, wyciągając po jednej prosto z garnka. Jeśli skórki za bardzo zastygną i skleją się ze sobą, przed dekoracją można je ponownie lekko podgrzać w garnku lub kuchence mikrofalowej.
Smacznego.
Przykład wykorzystania:
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.