Crumble z morelami


Słodkie morele zapiekane pod chrupiącą, owsiano- orzechową kruszonką. Prosty przepis na szybki, letni deser. Najsmaczniejszy na ciepło. Można podać go z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 500 g dojrzałych moreli
- 50 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 100 g płatków owsianych* (najlepiej drobnych, górskich)
- 60 g cukru
- 75 g miękkiego masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki.
- Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć morele.
- Do miski wsypać zmielone orzechy, płatki owsiane, cukier i szczyptę soli. Dodać miękkie masło i zagnieść ręką. Kruszonkę wyłożyć na morele.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut, aż kruszonka się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Podawać najlepiej na ciepło, same lub z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Uwaga:
*W wersji bezglutenowej proszę wybrać bezglutenowe płatki owsiane.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!