Smażone banany w cieście


Banany w gęstym cieście naleśnikowym z nutą kokosową. Bardzo smaczna i szybka przekąska, która najlepiej smakuje na ciepło.
Składniki na ok. 30 sztuk:
- 5 bananów
- 150g mąki pszennej
- 20g wiórków kokosowych (= 3 łyżki)
- 100ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąkę, wiórki kokosowe, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać jajka i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymywało się na bananie).
- Banany obrać, każdego pokroić na 3 części, a każdą część przekroić wzdłuż na pół (tak, że z jednego banana powstanie 6 kawałków).
- Kawałki bananów zanurzać w cieście, przy pomocy dwóch widelców wyciągać i odczekać chwilę, aż nadmiar ciasta spłynie.
- Smażyć na głębokim oleju, z dwóch stron, do zarumienienia. Usmażone banany wykładać na ręczniki papierowe, aby ociekły z tłuszczu. Gotowe posypać cukrem pudrem.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 30 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.