Nadziewane brzoskwinie w cieście francuskim

Szybki, prosty i efektowny deser z brzoskwiń. Świeże, dojrzałe brzoskwinie (lub nektarynki) nadziewane są słodką masą marcepanową z herbatnikami i zapiekane w cieście francuskim. Bardzo smaczny, lekki i tak prosty deser, że na pewno nikt nie będzie miał problemu z jego przygotowaniem. Polecam podawać na ciepło.
Składniki:
- 5 dojrzałych brzoskwiń
- 100g masy marcepanowej
- 5 sztuk herbatników
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę.
- Brzoskwinie osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym.
- Herbatniki połamać na małe kawałki i zagnieść z marcepanem.
- Wypełnić połówki brzoskwiń przygotowaną masą.
- Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy ok. 8cm. (Zależy od wielkości brzoskwiń. Kółko z ciasta powinno mieć taką średnicę, jak połówka brzoskwini lub lekko większą).
- Połówki brzoskwiń ułożyć na kółkach z ciasta, wypukłą stroną do góry.
- Z resztek ciasta wyciąć radełkiem lub nożem cienkie paseczki i ułożyć je na krzyż na brzoskwini. Końcówki dobrze zawinąć pod spód.
- Tak przygotowane połówki brzoskwiń ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, aż ciasto się przyrumieni, w temperaturze 180°C.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia |
około 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
10 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.