Zapiekanka rabarbarowa


Zapiekanka ze świeżego rabarbaru, pokryta cienką, serową pierzynką. Idealna na szybki poobiedni deser. Jest bardzo smaczna i lekka.
Składniki na ok. 3- 4 porcje:
- 500 g rabarbaru (waga po obcięciu końcówek)
- 100 g ciasteczek Amaretti lub biszkoptów podłużnych
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 125 g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
- 2 łyżki wody (chłodnej lub lekko ciepłej)
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki ok. 1- 2 cm. (Nie trzeba go obierać).
- Ciasteczka Amaretti lub biszkopty przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuc wałkiem na mniejsze kawałki.
- Rabarbar przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem lub margaryną. Posypać cukrem.
- Oddzielić białko od żółtka. Żółtko ubić mikserem na najwyższych obrotach z cukrem pudrem i waniliowym oraz 2 łyżkami wody na jasną masę. Dodać twaróg i zmiksować do połączenia.
- Białko ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
- Odłożyć część pokruszonych ciasteczek do dekoracji. Resztę wyłożyć do formy na rabarbar. Na to rozłożyć masę serową.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut do zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
- Posypać odłożonymi ciasteczkami i podawać najlepiej na ciepło.
Uwaga:
- W wersji bezglutenowej proszę wybrać ciasteczka bezglutenowe.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Das große Buch der Aufläufe und Gratins".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3- 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.