Panna Cotta

Panna Cotta to klasyczny, bardzo prosty, włoski deser. Panna Cotta oznacza gotowaną śmietankę. Do śmietany dodaje się cukier i często wanilię, a usztywnia żelatyną. Gotowy deser wykłada się do góry dnem na talerz. Żelatyny należy dodać tyle, aby deser trzymam kształt, ale nie był za sztywny. Całość powinna drgać na talerzu. Deser ten jest bardzo kremowy i pyszny. Najlepiej podawać go z owocami sezonowymi.

Składniki:

  • 500 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 40 g cukru
  • laska wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny (lub 3 listki żelatyny)

Dodatkowo:

  • ok. 300 g truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
  3. Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na jak najmniejszym ogniu, często mieszając, przez 10 minut. (Uważać, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka). Garnek ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii.
  4. Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną.
  5. Okrągłe, małe foremki opłukać zimną wodą. (Mogą być również ramekiny, miseczki lub filiżanki. U mnie foremka ma 160 ml pojemności). Rozlać gotową śmietanę. Poczekać, aż ostygnie do temperatury pokojowej i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na noc.
  6. Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, dosłownie na sekundę do miski z gorącą wodą, następnie ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
  7. Odłożyć parę truskawek do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem. (Cukru dodać do smaku). Puree truskawkowe rozlać wkoło deseru. Udekorować odłożonymi truskawkami.

 

Wariant Thermomix:
Składniki:

  • 500 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 40 g cukru
  • laska wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny (lub 3 listki żelatyny)

Dodatkowo:

  • ok. 300 g truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
  3. Śmietanę wlać do naczynia miksującego. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Podgrzewać 10 min./90°C/obr.2.
  4. Dodać napęczniałą żelatynę i zmiksować 1 min./obr. 4.
  5. Dalej postępować jak powyżej od punktu 5.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

4
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Panna Cotta

panna cotta

panna cotta

Powiązane przepisy