Makówki

Makówki to słodka potrawa wigilijna znana głównie na Śląsku. Nie znam ich od dzieciństwa, bo u mnie w domu makówek nigdy nie było, ale miałam okazję ich zasmakować w domu rodzinnym męża podczas swiąt Bożego Narodzenia. Uwielbiam takie specjały. Nie dość, że są bardzo proste do przygotowania to na dodatek mogą być potraktowane jako prosta wersja makowca ;).
Składniki:
- ok. 1 litr mleka
- 250g suchego, zmielonego maku
- 100g orzechów laskowych
- 100g orzechów włoskich
- 120g rodzynek
- ok. 80g cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- parę kropli olejku migdałowego
- bułki pszenne, chałka, sucharki (dałam 4 nieduże bułki)
Sposób przygotowania:
- Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
- Bułki pokroić na cienkie plasterki. Odstawić na bok.
- Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem i dodać masło. Zagotować. Dalej gotować ok. 15 min. na małej temperaturze, ciągle mieszając. Kolejno dodać miód, cukier do smaku (daję tyle co podane w składnikach), parę kropli olejku migdałowego, orzechy i rodzynki. (Gotowa masa nie powinna być za gęsta. Ewentualnie dolać jeszcze trochę mleka).
- W misce ułożyć pierwszą warstwę bułki. (Moja miska ma pojemność 2,5l). Na bułkę wyłożyć gorącą masą makową. Ułożyć kolejną warstwę bułki i na nią wyłożyć masę makową. Na przemian układać plasterki bułki i masę makową, aż do wyczerpania składników. Na górze powinna być warstwa maku. Całość docisnąć i wyrównać powierzchnię. Pozostawić do ostygnięcia.
- Następnie przykryć miskę (np. folią spożywczą) i wstawić do lodówki na całą noc, aby bułka zmiękła od masy makowej.
- Z góry udekorować posiekanymi bakaliami. Gotowe makówki powinny mieć gęstą i zwartą konsystencję.
Smacznego.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.