Domowa czekolada z dodatkami


Proste i szybkie do zrobienia czekolady trójkolorowe z białej, mlecznej i gorzkiej czekolady z ulubionymi dodatkami. Jako dodatki użyłam karmelizowane migdały, wiórki kokosowe, migdały oraz suszone owoce tj. morele, figi, żurawina i daktyle.
Ilość i proporcje użytych czekolad zależą od Waszych potrzeb i preferencji smakowych. My lubimy najbardziej czekoladę gorzką, dlatego użyłam jej najwięcej.
Składniki na ok. 13 czekoladek:
- 100g czekolady gorzkiej
- 50g czekolady białej
- 50g czekolady mlecznej
Dodatkowo do wyboru:
- karmelizowane migdały
- suszone owoce
- orzechy, migdały, pestki dyni, słonecznika
- wiórki kokosowe
- kandyzowane skórki i owoce
- posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
- Wszystkie czekolady posiekać i roztopić osobno w kąpieli wodnej. Przełożyć do woreczków do mrożenia i w każdym odciąć jeden koniec.
- Dużą deskę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać spirale z jednej czekolady. Puste miejsca wypełnić pozostałymi czekoladami.
- Wykałaczką można zrobić dowolne szlaczki.
- Czekolady posypać z wierzchu wybranymi dodatkami. (Orzechy, migdały, suszone owoce najpierw pokroić na kawałki).
- Wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.
![]() |
Czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 13 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.