Jabłka w cieście


Jabłka w gęstym cieście naleśnikowym to pomysł na smaczny i prosty podwieczorek, ale również śniadanie, czy kolację. Smakuje nie tylko dzieciom.
Do tego przepisu polecam szczególnie jabłka słodkie i miękkie (ale oczywiście przepis wyjdzie z dowolną odmianą). Takie usmażone jabłka będą miękkie w środku i rozpłyną się w ustach.
Składniki na ok. 20 sztuk:
Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki pszennej (= 150g)
- ½ szklanki mleka (= 125ml)
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 4 jabłka średniej wielkości
- cynamon
- masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać jajka i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymywało się na jabłku). Odstawić na bok do czasu przygotowania jabłek.
- Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na grube plastry o grubości ok. 1cm. (Jedno średnie jabłko kroję na 5 części). Wydrążyć środek za pomocą wykrawacza/ drylownicy do jabłek lub wyciąć nożykiem. Plastry posypać cynamonem.
- Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Plastry jabłek zanurzać pojedynczo w cieście. (Wyciągam, wkładając widelec do otworu, czekam aż nadmiar ciasta spłynie z powrotem do miski, a patyczkiem do szaszłyków wyciągam ciasto z otworu, aby po usmażeniu w środku pozostała dziurka). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, po parę minut każda, na złoty kolor.
- Wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Podawać najlepiej na ciepło posypane cukrem pudrem.
Uwaga:
- 1 szklanka= 250ml
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.