Chrupiące gofry


Klasyczne gofry, które są chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie. Pyszne same, posypane cukrem pudrem, z ulubionym dżemem lub z bitą śmietaną.
Składniki na ok. 10 sztuk:
- 200 g masła, temperatura pokojowa
- 40 g cukru
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- szczypta soli
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny lub pomarańczy
- 300 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 175 ml gazowanej wody mineralnej, temperatura pokojowa
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Do jednej miski włożyć miękkie masło (pokrojone na kawałki), żółtka, cukier, startą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Zmiksować mikserem na najwyższych obrotach ok. 5 minut na jasną, kremową masę.
- Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać na przemian mieszankę mączną i wodę gazowaną, miksując krótko tylko do połączenia składników. (Dodaję mąkę i wodę w dwóch porcjach. Najpierw połowę mąki i połowę wody, a po krótkim zmiksowaniu drugą połowę mąki i wody).
- Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
- Ciasto pozostawić na pół godziny. (Nie mieszać ciasta więcej).
- Następnie rozgrzać gofrownicę.
- Nakładać po dwie łyżki ciasta na każdego gofra na środek gofrownicy.
- Gofry smażyć po kilka minut na złoty kolor.
- Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się jeszcze bardziej chrupiące.
Uwagi:
- Gofrownicy nie trzeba smarować masłem, ponieważ ciasto zawiera sporo masła i nie przywiera do gofrownicy.
- Gofrownicę najlepiej wyczyścić jak jest jeszcze ciepła, przecierając ją ręcznikiem papierowym.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Kochen - so einfach geht's", Hans Gerlach. (Zmniejszyłam ilość masła i cukru).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 10 sztuk |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.