Gofry na maślance

Pyszne, lekkie i chrupiące gofry z dodatkiem maślanki. Są proste i łatwe do przygotowania. Bardzo smaczne same lub z dowolnym dodatkiem. Ja podałam je z z bitą śmietaną i borówką amerykańską.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 150g mąki pszennej
- 60g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g miękkiego masła
- 2 jajka
- 125ml maślanki
- olej do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślano- jajecznej i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wlać stopniowo maślankę, miksując do połączenia. Ciasto odstawić na 10 minut.
- Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować olejem.
- Gofry smażyć na złoty kolor.
- Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
do 1 godziny |
![]() |
Liczba porcji: |
5 gofrów w kształcie serc |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.