Granola z różnymi płatkami


Kakaowa granola z płatków owsianych (mogą być bezglutenowe), jaglanych i gryczanych, z mieszanką orzechów, siemieniem lnianym, ziarenkami chia, kakao i syropem klonowym. Pyszna na śniadanie do mleka, jogurtu, czy jako posypka do deserów.
Składniki na ok. 1 litr:
- 300 g różnych płatków (np. po 100g owsianych, jaglanych i gryczanych)*
- 20 g siemienia lnianego
- 10 g nasion chia
- 100 g mieszanki dowolnych orzechów
- 60 g oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
- Olej kokosowy roztopić.
- Orzechy posiekać.
- Do miski przełożyć płatki, siemię, chia, posiekane orzechy, roztopiony olej kokosowy, syrop i kakao. Wszystko razem wymieszać.
- Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, mieszając co jakiś czas. (Nie należy piec jej za długo, gdyż za mocno przypieczona będzie gorzka. Gorąca granola jest miękka. Stanie się chrupiąca, dopiero gdy ostygnie).
- Pozostawić do ostygnięcia.
- Przechowywać w zamkniętym słoiku najlepiej do 2 tygodni.
Uwaga:
* Nie polecam tylko płatków ryżowych. Są za twarde.
W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie składniki są bezglutenowe.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość: |
ok. 1 litra |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.