Musli Dr Birchera


Zdrowe śniadanie, sycące, a do tego bardzo smaczne. Musli Dr Birchera to owsianka z namoczonych przez noc płatków owsianych, z dodatkiem soczystego jabłka, chrupiących orzechów i słodkich rodzynek.
Owsiankę możecie urozmaicać według własnego smaku, dodając do niej np. jogurtu, suszonych lub świeżych owoców sezonowych, przypraw jak cynamonu, kardamonu, czy wanilii.
Składniki na 2 porcje:
- 70 g płatków owsianych, zwykłych lub górskich (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych płatków owsianych)
- 150 ml zimnego mleka, krowiego lub roślinnego
- 1 jabłko
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka orzechów, dowolnych
- 1 łyżka rodzynek
- syrop klonowy lub miód do posłodzenia, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane wymieszać w misce z zimnym mlekiem. Przykryć i włożyć do lodówki na noc (ewentualnie na co najmniej 4 godziny).
- Rano umyć jabłko, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórą. Wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do namoczonych płatków.
- Dodać posiekane orzechy i rodzynki. Wymieszać. Spróbować, jeśli jest za mało słodkie, dosłodzić do smaku np. syropem klonowym lub miodem.
Uwaga:
- Gotowe musli można przechowywać w lodówce do 2 dni.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 2 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!