Lody jogurtowo- truskawkowe


Proste lody na patyku z naturalnego jogurtu i świeżych truskawek. Bardzo lubiane przez dzieci.
Składniki na 6 foremek, każda o pojemności 70 ml:
- 200 g świeżych truskawek
- 200 g jogurtu naturalnego (polecam grecki)
- ok. 1 łyżki miodu (lub innej substancji słodzącej do smaku)
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Zmiksować razem z jogurtem i miodem blenderem na gładką masę. (W thermomixie miksować ok. 30s./ obr. 7). W razie potrzeby dosłodzić i ponownie zmiksować.
- Masę jogurtowo- truskawkową przelać do pojemniczków na lody i włożyć patyczki. (Mogą być również nieduże pojemniki po jogurtach, a do tego drewniane patyczki). Wstawić do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin.
- Wyciągnąć lody z pojemników, ocieplając je w dłoniach lub wkładając na parę sekund do ciepłej wody.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!